creioane mecanice dimensiune varf

Instrumente pentru desen de arhitectură

Un viitor student la arhitectura are nevoie de-a lungul pregătirii pentru admiterea la arhitectură de următoarele instrumente:

La cursurilor, noi oferim elevilor spre folosire, gratuit, planșetă, bandă adezivă și teu pentru a-i scuti de un efort suplimentar la transport. Totuși, acasă, ei trebuie sa aibă setul complet de instrumente pentru desen.
Am detaliat pentru fiecare dintre obiectele necesare principiile de baza în achiziționarea și folosirea acestora. Vă rugăm să parcurgeți cu atenție informațiile de mai jos.


teu pentru desen fix transparent

Teu

Teul pentru desen de arhitectură trebuie și este bine sa fie fix (nu cu raportor). Deși în comerț se găsesc și modele cu coadă mobilă, nu le recomandăm. Coada teului trebuie sa aibă o lungime de 70cm-75cm. Cu cât aceasta dimensiune este mai mare, cu atât crește riscul ca aceasta să se rupă/ciobească. Dimensiunea maximă a formatului de hârtie pe care un candidat la arhitectura o să deseneze pe parcursul pregătirii, la examen și în primii ani în facultate, nu depășește 50cm x 70cm de unde și dimensiunea recomandată mai sus pentru teu.


planseta si notes pentru arhitectura

Planșetă

un candidat la arhitectură (mă refer la arhitectură, urbanism, peisagistică, design, restaurare ș.a.) are nevoie de:

1. Planșetă Mare 52cm x 73cm pentru teme și seminarii (ea trebuie să fie un pic mai mare decât foaia de desen care are maxim 50cm x 70cm)

2. Planșetă Mică 33cm x 46cm pentru schițe și portabilitate

– acestea pot fi din panel, forex, etc. cu cât mai ușoare și mai rigide, cu atât mai bine. grosimea minimă 10mm, maximă 20mm.

– o planșetă trebuie să fie cât mai plană și să aibă muchiile cât mai drepte. – foarte important – verificați acestea înainte să achiziționați o planșetă. Pentru planșetele din panel trebuie să verificați dacă nu cumva canturile sunt slăbite și că nu au cuie ieșite sau rămase cu capul în exterior, să nu aibă bavuri sau colțurile teșite. Unele dintre cele comercializate de magazinele tip “FONDUL PLASTIC” prezintă aceste defecte de fabricație, scuza lor fiind: „acestea sunt planșete pentru “desen-pictura” … „


echere 60 45 grade

Echere

Echere – un set – acesta conține un echer drept cu unghiurile de 30* și 60* și un echer drept isoscel cu unghiurile de 45*. Pentru ca acestea sa fie “SET” cateta mare a celui cu unghiul de 60* (altfel spus, cateta opusa unghiului de 60*) să fie egală cu ipotenuza celui isoscel. O dimensiune optima este cea de 30cm sau 35cm pentru cateta, respectiv ipotenuza echerelor.

Acestea sunt mărcile și ordinea obiectivă în care le recomandăm în baza experienței noastre. Standardgraph, STAEDTLER, ROTRING.
Pe piață există și alte mărci acceptabile.


creioane mecanice dimensiune varf

Creioane Mecanice

1. Cu mină de 0.5 mm – 0.9 mm sau 1.0 mm, grafit cu duritate B sau 2B și eventual mine colorate

Cele cu mină 0.5 – 0.7mm sunt pentru desen tehnic, geometrie descriptivă, intersecții, perspective construite unde este necesară o acuratețe mai mare a desenului.

Cele cu mina 0.9mm (sau 1.0 mm) și ocazional 0.7mm se pot folosi și pentru desen liber sau hașuri mai fine.

Nu recomandăm creioanele mecanice cu mina de 0.3mm deși acestea există pe piață. (probleme la digitalizarea portofoliului ș.a.)

Necesar: Minim 1buc cu mina grafit B sau 2B (ideal: încă două cu mină colorată)

Mărcile noastre preferate sunt ROTRING, STAEDTLER, KOH-I-NOOR HARDTMUNTH, PENTEL,  FABER-CASTELL.

2. Cu mina 2.0 mm – 3.0 mm cu duritate 2B, 3B, 4B – 6B si eventual mine colorate

Acestea sunt recomandate pentru desen liber, hașură, schițe etc

Necesar: Minim 2buc. unul cu mina grafit 2B și celălalt cu mina 3B sau 4B (ideal: încă două cu mină colorată)

Mărcile noastre preferate sunt STAEDTLER, ROTRING, KOH-I-NOOR HARDTMUNTH.


creioane colorate

Creioane cu Mină Colorată

Acestea trebuie sa fie în nr de 4-6, maxim 12.
(pentru început este bine să se ia o trusa cu 10-12culori iar pe parcurs să se achiziționeze doar culorile sau nuanțele utilizate în mod frecvent – acest lucru este posibil deoarece librăriile specializate și magazinele tip “Fondul Plastic” vând în special creioane la bucata.)

De evitat achiziția truselor cu zeci de creioane deoarece sunt greu de transportat și utilizat, rămânând o mulțime de nuanțe neutilizate.


hartie desen semiciocan ciocan

Hârtie pentru desen

  1. Hârtie format mare (format examen 50cmx70cm), eventual A2(420mmx594mm) – este important ca majoritatea desenelor să se realizeze pe Format Mare pentru obișnuința pentru examen.
  2. Hârtie format mic A4, A3 pentru teme, schițe, desene de observație, etc.

Este important să se deseneze pe hârtie tip SEMICIOCAN sau CIOCAN (aceasta este o hârtie specială de 180g/mp -250g/mp) care să nu fie foarte texturată deși are fibrele de celuloză ușor vizibile. O greșeală comună, din dorința de a desena pe o hârtie cât mai „bună”, este să se cumpere hârtie scumpă CANSON (are ștanțat numele pe margine). Acest brand CANSON este foarte bun pentru alte activități care însă nu fac subiectul admiterii la Arhitectura ci mai degrabă la Arte.


mapa arhitectura

Tub și/sau mapă

Tubul pentru transportul hârtiei TREBUIE să aibă un diametru interior mai mare de 10cm astfel evitând cutarea, murdărirea planșelor și compromiterea scanării/foto-copierii pentru portofoliu.

Mai nou, recomandăm transportul planșelor într-o mapă semi-rigidă tocmai pentru a nu avea probleme cu portofoliul.